Blog

Zwanger & werk #7 – Bewuste beslissingen

Bewust beslissen hoe je met werk en zwangerschap omgaat, vandaag deel ik een mooi voorbeeld. Ze is nog geen 20 weken zwanger en moeder van een peuter. Wij kennen elkaar van ruim twee jaar geleden en nu komt ze bij mij met een goed ontworpen plan voor haar werk in deze tweede zwangerschap. Ze is in gesprek gegaan met haar team, ze werkt op de spoedeisende hulp en er zijn al belangrijke aanpassingen gedaan. Patiënt contact is er niet meer en de komende maanden zal ze administratief werk doen. Ze straalt vertrouwen uit. Deze keer ga ik het beter doen, ga ik niet te lang door, vertelt ze! Minder last krijgen en meer ontspanning, dat is haar doel deze zwangerschap. Aangepast werk, in dit geval zittend,.
Read more

Zwanger & werk #6 – Vrouwen aan de top

Het artikel in het Volkskrant Magazine “A woman’s world” van 9 februari prikkelde mij enorm. 5 Topvrouwen waren in gesprek over carrière maken in een mannenwereld. Hoe doen zij het?   freestocks-org-73878-unsplash Eén van de vrouwen spreekt uit dat ze de onzekerheid voelde toen haar tweede kind op komst was en de hormonen opspeelden. Ze begon zich schuldig te voelen. Haar moeder zag dit getob en gaf steun door te zeggen: “Van schuldgevoel word je geen betere moeder”. En daarna de praktische wijze opmerking: “Jonge moeders moeten gewoon geholpen worden”. Dat het schuldgevoel nagenoeg alleen bij vrouwen voorkomt is voor een belangrijk deel maatschappelijk bepaald. Eén van de vrouwen weet zich te herinneren dat ze.
Read more

Zwanger & Werk #5 – Luister naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam, hoe doe je dat? Als je hier niet zo goed in bent, gewend aan maar doorgaan en signalen negeren, hoe kan je dit dan leren? Er zijn verschillende mogelijkheden: doe een cursus, ga gewoon door tot je er bij neervalt, een burn-out krijgt of… word zwanger! Zwangerschap brengt namelijk de nodige veranderingen met zich mee, lichamelijk en geestelijk. Niet alleen de zichtbaar groter wordende buik, waardoor je houding en je stabiliteit verandert, maar ook van binnen gebeurt er veel. Hormonen zorgen ervoor dat je moe wordt, vooral in de eerste weken. Dat is heel nuttig, want er is veel energie nodig voor de aanleg en de groei van de prille vrucht. Je wordt als het ware verplicht om meer rust.
Read more

Zwanger & Werk #4 – het draaiboek

Er is nog veel te winnen op de werkvloer. Loopt Nederland achter? Mijn vorige blog eindigde ik met: “Ligt er een draaiboek klaar?” Ik waag een poging en hoop dat dit reacties en vooral aanvullende ideeën losmaakt:rawpixel-340966-unsplash Als je zwanger bent gaat de verhouding belasting-belastbaarheid wringen. Denk maar eens aan de buikspieren die sterk in functie afnemen. Dit verandert je houding en zorgt er voor dat je rugspieren meer werk moeten verrichten. Stel je eens voor, mannen en niet zwangere vrouwen, dat je buik snel groeit en er een baby tussen zit als je achter je pc werkt. Je kunt minder gemakkelijk bij de toetsen en wordt ook nog eens regelmatig afgeleid.
Read more

Zwanger & Werk #3 – Fulltime of parttime

Vandaag werd ik er mee wakker; “hoe moet dat nou met al die ambitieuze vrouwen die zwanger worden en fulltime of parttime werken?
  1. Gewoon doorgaan en maar zien hoe het uitpakt?
  2. Minder gaan werken, in de zwangerschap al?
  3. Stoppen met werken en later ander werk zoeken?
Optie 1 komt in mijn werkomgeving het meest voor. Vaak betekent dit doorwerken tot een maand vóór de uitgerekende datum om zoveel mogelijk verlof na de bevalling te sparen, waarbij dan nog de opgespaarde vakantiedagen komen. Er wordt wat gecalculeerd hoor! En speelt de toekomstige vader ook een rol? Optie 2 komt vaak aan de orde als de zwangerschap problemen geeft. Dan bedoel ik hier: vermoeidheid, misselijkheid, beginnende rug/bekkenklachten en stress. Stress door: Het gevoel te falen, het gepieker over de.
Read more

Zwanger & Werk #2 – HR Manager

“Vrouwen aan het werk, liefst fulltime”, roept de politiek. De omstandigheden zijn nog niet optimaal. Wordt er wel nagedacht over verstandig, verantwoord en duurzaam werken in de zwangerschap?kelly-sikkema-692353-unsplash

Zo kan het gaan Charlotte is zwanger en heeft dit met angst en beven verteld aan haar leidinggevende, di hier niet vrolijk van werd. Het gaf al veel stress vooraf, omdat ze weet dat het slecht uitkomt op de afdeling. Dan is ze ook nog eens moe, moe, moe. Dit laat ze niet merken, ze zet door. Charlotte raakt oververmoeid en meldt zich een week ziek. Langzaam gaat het weer wat beter en ze gaat weer volop aan het werk. Het langdurig zitten.

Read more

Zwanger & Werk #1 – Mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen krijgen kinderen, dat is een feit! Vrouwen dragen deze kinderen 9 maanden, baren en geven in veel gevallen borstvoeding. Tot zover de vrouwelijke taken. Hier wil ik mannelijke taken tegenover zetten, er zal toch een zeker evenwicht moeten zijn? Misschien kan dit al beginnen in de zwangerschap met de vraag van de man aan de vrouw: “Wat kan ik doen om mee te helpen nu en straks?” Hier volgen enkele van mijn ideeën voor wat het werken betreft, dus los van rug en benen masseren en stofzuigen (ja, ja mannen, dat is niet zo goed voor het zwangere lichaam). De vrouw vraagt: “ Wil jij voor mij uitzoeken wat mijn rechten zijn op het werk als zwangere vrouw?” “ Kun jij.
Read more

Dragen en gedragen worden

Terwijl mijn cursisten zich op de matjes nestelen, maakt de draagdoekconsulente zich op voor haar uitleg. ? "Kan mijn rug dit wel verdragen?" Deze vraag stelt één van de vrouwen, die bekend is met rugklachten. "Het lijkt me een goed idee dit wel te proberen, je houding is beter te controleren als je baby stevig tegen je aan gebonden is". Dit verrast de groep en ik ga verder met mijn betoog over hoe je lichaam zich gedraagt als je een baby op de arm hebt. "Nu, in het laatste deel van de zwangerschap draag je continu je baby mee en na de bevalling draag je de baby weer in je armen; je komt echt niet onder dat dragen uit hoor!" "Als je de doek.
Read more

Nieuwjaar

Het nieuwe jaar is begonnen en 4 januari staan al weer 3 groepen in de planning. Op zaterdag werken vind ik heerlijk en voor de vrouwen wordt het een goede gewoonte om zaterdagochtend tijd aan zichzelf te besteden. Bij de nieuwe cursus "Fit met je baby" leren moeder en kind samen spelenderwijs te oefenen, te versterken, te ontspannen en natuurlijk te lachen, knuffelen en dansen. Favoriet, vooral voor de kindjes, is het dansend lopen  op ritmische klanken. Huilende baby's worden verwonderd stil. Het lijkt wel of er een hypnotiserende werking uitgaat van het verticaal veren op een ritme dat lijkt op een hartslag. Maar moeders benen worden moe en de mat nodigt uit om lekker horizontaal te ontspannen..
Read more