Dragen en gedragen worden

Terwijl mijn cursisten zich op de matjes nestelen, maakt de draagdoekconsulente zich op voor haar uitleg. ? “Kan mijn rug dit wel verdragen?” Deze vraag stelt één van de vrouwen, die bekend is met rugklachten. “Het lijkt me een goed idee dit wel te proberen, je houding is beter te controleren als je baby stevig tegen je aan gebonden is”. Dit verrast de groep en ik ga verder met mijn betoog over hoe je lichaam zich gedraagt als je een baby op de arm hebt. “Nu, in het laatste deel van de zwangerschap draag je continu je baby mee en na de bevalling draag je de baby weer in je armen; je komt echt niet onder dat dragen uit hoor!” “Als je de doek gebruikt zit de baby hoger dan in de zwangerschap en dat is minder belastend”. “En… jullie hebben geleerd hoe belangrijk je houding is bij het dragen”. “En…. als je goed draagt wordt je geleidelijk sterker in al je houdingsspieren, geloof me dat kindje wordt ook steeds  zwaarder”. Nu moet ik mijn mond een tijdje houden en het stokje overgeven aan de specialist op het gebied van dragen in de doek.

De draagdoekconsulente is zover, ze pakt de pop, die een gewicht heeft van een tienponder. Het is een mooi gezicht zoals zij bedreven de doek omlegt, een nestje creëert en de pop erin laat glijden. Vervolgens wordt de doek baan voor baan aangetrokken zodat er een prachtig korset van dubbel geweven stof om haar lichaam, met pop, heen wordt gebouwd. Ik kan het niet laten, toch even iets op mijn terrein aan te geven:”Jullie zien dat de doek het lichaam zo ondersteunt dat de spieren op de juiste manier kunnen helpen bij het dragen”. Het hele clubje kijkt de ogen uit. Twee vrouwen hebben al een kleintje thuis rondlopen ,dat af en toe gedragen wil worden. Zij weten maar al te goed hoe zwaar dragen is. Het lijkt ze wel wat om straks de baby in de draagdoek te doen, gewoon in huis, zodat de armen vrij zijn voor hun handenbindertje.

Ik blijf het een kunstig spektakel vinden, dat wikkelen van de doek, prachtig ziet het er eindresultaat er uit. De baby is goed af in de kikkerpositie, goed voor rug en heupjes, maar ook lekker dicht bij het moederhart. Die veiligheid kun je toch maar mooi bieden. Vaders ontdekken de draagdoek en draagzak trouwens ook steeds meer. Het is de investering meer dan waard en dan bedoel ik niet alleen de aanschaf van de doek, want zeg nou zelf die kun je als kraamcadeau vragen. De tijdsinvestering om het te leren, daar zien veel vrouwen tegenop.

Even nog wat voordelen: Je kind is tevreden, veilig dichtbij je, ermee lopen met losse armen geeft juist dát ritme, waardoor de baby in slaap valt. Je draagt dicht tegen het lichaam aan en hoog, dit is ergonomisch zeer verantwoord, de inspanning wordt verdeeld. Je nek en schouders worden minimaal belast. De natuurlijke loopbeweging geeft je een goede sportieve manier in handen om weer fit te worden. De draagdoek geeft een stimulans om je houding op te bouwen en te versterken.

Nadat de draagdoekconsulente haar verhaal gedaan heeft en de vrouwen het hebben uitgeprobeerd sluiten we het cursus uur af met een ontspanningsoefening.

Deze les was opgedragen aan de draagdoek. De draagdoekconsulente heeft het fenomeen draagdoek uitgedragen. De draagkracht van het bekken en de rug is aangedragen.            Na de bevalling zullen we zeker op het draaggedrag terugkomen en de draagkracht stap voor stap gaan opbouwen.

Tineke

Comments are closed.