Zwanger & Werk #2 – HR Manager

“Vrouwen aan het werk, liefst fulltime”, roept de politiek. De omstandigheden zijn nog niet optimaal. Wordt er wel nagedacht over verstandig, verantwoord en duurzaam werken in de zwangerschap?kelly-sikkema-692353-unsplash

Zo kan het gaan
Charlotte is zwanger en heeft dit met angst en beven verteld aan haar leidinggevende, di
hier niet vrolijk van werd. Het gaf al veel stress vooraf, omdat ze weet dat het slecht uitkomt op de afdeling. Dan is ze ook nog eens moe, moe, moe. Dit laat ze niet merken, ze zet door. Charlotte raakt oververmoeid en meldt zich een week ziek. Langzaam gaat het weer wat beter en ze gaat weer volop aan het werk. Het langdurig zitten valt zwaaren geeft klachten. Thuis gaat ze direct horizontaal. Ze wil zo graag goed haar werk doen! Een maand voordat haar verlof in gaat moet Charlotte thuis blijven van de huisarts en de verloskundige omdat ze teveel stress heeft en de baby hierdoor risico loopt.

Een heel ander verhaal
Sarah is zwanger en vertelt dit enthousiast aan haar collega’s en HR-manager. Deze laatst schrikt wel, want het komt de komende tijd slecht uit. Maar ze is ook blij voor Sarah en denkt “zo is het leven, kinderen worden geboren en vrouwen blijven werken”. Samen met Sarah gaan ze er eens uitgebreid voor zitten. Ze komen tot afspraken: Deze eerste tijd kan Sarah heel moe zijn, daar kunnen ze het beste naar luisteren en eerder naar huis gaan als dat nodig is of op de werkvloer rust nemen. Daarna komen de betere maanden en zal haar energie terugkeren, daar gaan ze van uit.

“Sarah, geef goed aan wanneer de werktijden, de pauzes of de houding aangepast moeten worden, laten we open zijn tegenover elkaar”, zegt de manager. Ze maken een vervolgafspraak om over de verdere planning te praten. Duidelijkheid over de verlofdatum is voor alle partijen prettig. Sarah werkt uiteindelijk tot 6 weken vóór de bevalling op een goede manier, hier en daar aangepast

Deze verhalen naast elkaar geven aan hoe je als werkgever per saldo meer aan je zwangere werknemer hebt wanneer je in goede verstandhouding afspraken maakt. Ook is de tevredenheid voor de werknemer groter als er openheid en een positieve sfeer ten opzichte van zwangerschap heerst op het werk.Dit zal dan ook doorwerken op de tweede fase: het weer oppakken van het werk na de bevalling.

Comments are closed.