Zwanger & Werk #1 – Mannen en vrouwen

Mannen en vrouwen krijgen kinderen, dat is een feit! Vrouwen dragen deze kinderen 9 maanden, baren en geven in veel gevallen borstvoeding. Tot zover de vrouwelijke taken. Hier wil ik mannelijke taken tegenover zetten, er zal toch een zeker evenwicht moeten zijn?

Misschien kan dit al beginnen in de zwangerschap met de vraag van de man aan de vrouw: “Wat kan ik doen om mee te helpen nu en straks?” Hier volgen enkele van mijn ideeën voor wat het werken betreft, dus los van rug en benen masseren en stofzuigen (ja, ja mannen, dat is niet zo goed voor het zwangere lichaam). De vrouw vraagt:

“ Wil jij voor mij uitzoeken wat mijn rechten zijn op het werk als zwangere vrouw?”
“ Kun jij de kinderen naar school brengen, zodat ik rustig op tijd kan beginnen?”
“ Wil je me eraan helpen herinneren als ik over mijn grenzen ga?”
“ Zullen we aan tafel gaan zitten voor het doorspreken van de periode na de bevalling?”

Ik geef maar een voorbeeld: week 1: kraamzorg – week 2: vader thuis – week 3: vader thuis – week 4: oma zorg – week 5: opa zorg

Mijn advies: leg dit vast van te voren. Het is van groot belang dat de moeder goed herstelt, daar tijd aan kan besteden.

Na 6 weken is het handig om weer aan tafel te gaan en de balans op te maken wat betreft werkhervatting, weer fit en sterk worden. Hier is aandacht voor nodig, gerichte oefeningen kosten tijd. Als een vrouw zich in die eerste 6 weken overbelast, zal dit ten koste gaan van de werkhervatting.

Taken eerlijk verdelen is afhankelijk van hoe je in elkaar zit, hoe je zorg draagt voor elkaar. Bij de ene zal dit uitdraaien op persoonlijke taken opnemen, bij een ander op uitbesteden van taken. Samenwerken, het samen doen daar geloof ik in. De pas bevallen moeder, de vader, familie, vrienden en professionele hulp, het draagt allemaal bij aan hoe die eerste periode na de bevalling verloopt en hoe de werkstart zal gaan.

Op de werkvloer is ook het nodige voor te bereiden. Het is goed om al van te voren aan te geven en te regelen, waar en wanneer gekolfd kan worden en hoeveel tijd dit neemt. Dat dit rustmomenten kunnen zijn is voor de vrouw belangrijk en voor de collega’s niet altijd vanzelfsprekend. Leg het uit, praat hierover.

Comments are closed.