Zwanger & Werk #4 – het draaiboek

Er is nog veel te winnen op de werkvloer. Loopt Nederland achter? Mijn vorige blog eindigde ik met: “Ligt er een draaiboek klaar?” Ik waag een poging en hoop dat dit reacties en vooral aanvullende ideeën losmaakt:rawpixel-340966-unsplash

Als je zwanger bent gaat de verhouding belasting-belastbaarheid wringen. Denk maar eens aan de buikspieren die sterk in functie afnemen. Dit verandert je houding en zorgt er voor dat je rugspieren meer werk moeten verrichten. Stel je eens voor, mannen en niet zwangere vrouwen, dat je buik snel groeit en er een baby tussen zit als je achter je pc werkt. Je kunt minder gemakkelijk bij de toetsen en wordt ook nog eens regelmatig afgeleid door een schopje of hikje. Daarnaast kan je bekken het minder lang volhouden onder druk te zitten. Je bent net een sinaasappeltje dat wordt uitgeperst zeg ik weleens!

Het is belangrijk om niet uitgeperst te worden en te zorgen voor een goede doorbloeding, dus vaker opstaan, meer variatie in het zitten. Vrouwen, kom op zeg! Jullie zijn ambitieus als het om werk draait, maar kom ook op voor jezelf en je baby.

Zou het een goed idee zijn als er een consulent op het werk komt zodra er iemand zwanger is? Deze kan het gesprek aangaan met de werkgever en werknemer om tot goede overeenkomsten te komen. De zwangere vrouw heeft rechten, bijvoorbeeld: langere pauzes. Op welke manier worden deze veranderingen ingezet? De zwangere vrouw komt hier meestal niet zelf mee.

Als oefentherapeut Cesar, gespecialiseerd in bekkenproblemen bij zwangerschap, zou ik deze consulent kunnen zijn. Ik kan een werkplekonderzoek doen, inventariseren waar de knelpunten zitten of te verwachten zijn. De houding en beweging van de betreffende vrouw analyseren en verbeteringen aandragen. Wie weet kan dit alles een begin van een draaiboek worden?

Comments are closed.