Zwanger & Werk #5 – Luister naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam, hoe doe je dat?

Als je hier niet zo goed in bent, gewend aan maar doorgaan en signalen negeren, hoe kan je dit dan leren? Er zijn verschillende mogelijkheden: doe een cursus, ga gewoon door tot je er bij neervalt, een burn-out krijgt of… word zwanger!

Zwangerschap brengt namelijk de nodige veranderingen met zich mee, lichamelijk en geestelijk. Niet alleen de zichtbaar groter wordende buik, waardoor je houding en je stabiliteit verandert, maar ook van binnen gebeurt er veel.

Hormonen zorgen ervoor dat je moe wordt, vooral in de eerste weken. Dat is heel nuttig, want er is veel energie nodig voor de aanleg en de groei van de prille vrucht. Je wordt als het ware verplicht om meer rust te nemen. Je stemming verandert. Het laconieke gevoel van ”doe maar kalm aan” ontstaat maar al te vaak. Ook dit helpt om niet over je grenzen te gaan.

Hormonen zorgen voor het zachter worden van je bindweefsel, niet alleen rondom bekken en buik, maar overal, ook enkel en polsbanden worden losser. Lichaamshouding wordt aangepast en bewegingen zoals lopen zijn niet meer hetzelfde.

Je lichaam is druk bezig met alle veranderingen en de aanpassingen hierop. Mentaal vraagt dit ook het nodige. Ik zeg vaak:” de zwangere vrouw is heel veranderingsgezind” Dit vind ik positief. Logisch want in mijn vak vraag ik gedragsverandering van mijn cliënten. Dus word zwanger en je móet wel aanpassen, grenzen stellen en luisteren naar je lichaam. Een goede leerschool dus!

Op de werkvloer is bovenstaande informatie over de normale, gezonde en nuttige veranderingen bij de zwangere vrouw van groot belang. Ik denk dat als er geluisterd wordt naar bovenstaande wetenswaardigheden er een wereld te winnen is onder werkgevers en collega’s. Zorg voor elkaar en luister naar elkaar, dit kan voor alle partijen alleen maar goeds opleveren.

Comments are closed.