Zwanger & werk #6 – Vrouwen aan de top

Het artikel in het Volkskrant Magazine “A woman’s world” van 9 februari prikkelde mij enorm. 5 Topvrouwen waren in gesprek over carrière maken in een mannenwereld. Hoe doen zij het?

 

freestocks-org-73878-unsplash

Eén van de vrouwen spreekt uit dat ze de onzekerheid voelde toen haar tweede kind op komst was en de hormonen opspeelden. Ze begon zich schuldig te voelen. Haar moeder zag dit getob en gaf steun door te zeggen: “Van schuldgevoel word je geen betere moeder”. En daarna de praktische wijze opmerking: “Jonge moeders moeten gewoon geholpen worden”. Dat het schuldgevoel nagenoeg alleen bij vrouwen voorkomt is voor een belangrijk deel maatschappelijk bepaald.

Eén van de vrouwen weet zich te herinneren dat ze zich samen met haar man weleens schuldig voelde als er een maxicosy werd overgedragen op het vliegveld. Dit gebeurde een enkele keer. De één kwam terug van zakenreis en de ander moest direct weer weg. Haar man had hier ook last van! Samen organiseren en veel hulp inhuren werkte voor hen prima.

Nog een vrouw aan de top zegt: “ De heersende cultuur binnen bedrijven is op mannen gebaseerd, vrouwelijke voorbeelden ontbreken”. Kortom, hoe mooi is het niet dat er langzamerhand meer vrouwen aan de top komen. Zij kunnen de cultuur van binnenuit veranderen. Een vraag als: “Hoe kunnen wij deze baan zo inrichten dat we jouw potentieel beter kunnen benutten en goed aansluiten op de privésituatie” kan veel opleveren, denk ik.

Alle vijf vrouwen, die in dit artikel aan het woord komen, laten blijken dat het aan de top niet haalbaar is om parttime te werken. Natuurlijk zullen we niet allemaal topfuncties nastreven. Onze parttimecultuur vind ik iets om te koesteren. Voor veel gezinnen is dit de manier waarop het werkt. Allebei parttime werken was altijd mijn ideaal. En stoppen met betaald werken en fulltime moeder of vader zijn is ook nog steeds een optie. Fulltime een huishouden met kinderen laten draaien is ook een waardevolle baan.

Als we flexibel blijven denken over dit onderwerp, de hormonen er mogen zijn en geaccepteerd wordt dat er fasen zijn in het leven die extra zorg verdienen, dan is er ontwikkeling mogelijk. De man-vrouw verhouding kan verbeteren, de waardering kan verder in evenwicht komen. Daarbij zou ik willen zeggen: “Vrouwen neem je onzekerheid en schuldgevoel eens onder de loep en praat er over”. We komen steeds een stapje verder als we het samen doen thuis en op het werk.

Comments are closed.